״הערת עסק חי״ לכחול לבן. מכתב גלוי אל בני גנץ
מאת: עמוס מלכא.
כאיש עסקים מזה 19 שנים בחרתי לנתח את מצבה של כחול לבן בקריטריונים כללים מעולם העסקים וספציפית כחברה ציבורית שגייסה הון בשלושה סבבי גיוס ושוקלת לצאת לסבב גיוס רביעי ב 23 במרץ 2020.
לצורך ״השפה המשותפת״ להלן ״מילון מונחים:
· החברה = מפלגת כחול לבן.
· המשקיעים ובעלי המניות = ציבור הבוחרים.
· הערת עסק חי = חשש לקריסתה הסופית עד כדי פשיטת רגל.
· סבב גיוס הון = בחירות.
תשקיף = מצע המפלגה והצהרות קברניטיה.
גילוי נאות
אני, כמו מאות אלפים נוספים, נמנה על המשקיעים (הבוחרים) והממליצים של החברה (כח״ל) מאז סבב הגיוס הראשון (מערכת הבחירות הראשונה בה רצה כח״ל). יתרה מכך, עם פרפרים בבטן אף תמכתי בכניסתה לממשלת האחדות, אם כי סברתי שכל כחול לבן, כולל יש עתיד תל״מ, צריכים להיכנס על מנת להוות כח מאזן שווה בגודל ובניסיון הפוליטי לליכוד. כל זאת עקב מה שנראה כמו היעדר אלטרנטיבה וחשש כי בסבב בחירות נוסף ייבחר נתניהו עם 61 מושבים וישנה את הדמוקרטיה שינוי ״קטלני״.
כן, טעיתי כמשקיע. הטעות נובעת הן מכך שיש עתיד תל״מ נשארה בחוץ ואיתה הניסיון והממזרות הפוליטית והן לאור התנהלות גמלונית, נאיבית מגמגמת וחסרת ניסיון של ״החברה״.
למה דומה מצבה של ״החברה״?
״החברה״ יצאה לסבב גיוס הון ראשון ב 19 אפריל 2019 והשיגה הצלחה מסחררת יחסית לחברה כה צעירה וגייסה 35 יחידות הון, שווה בגודלה למתחרה העיקרית. הצלחה כזאת לא זכורה ״לחברה״ חדשה בסבב ראשון.
״החברה״ יצאה לסבב גיוס הון שני ב 17 ספטמבר 2019 וגם כאן השיגה הישג מרשים וגייסה 33 יחידות הון. כאן החלה ״החברה״ במו״מ מול המתחרה העיקרית במהלכו החלו לצוץ חילוקי דעות ראשוניים והבדלי תפיסות בין מנהליה המובילים באשר למרחב הגמישות במו״מ.
״החברה״ יצאה לסבב גיוס הון שלישי ב 2 מרץ 2020 והשיגה הישג ראוי מאד וגייסה 33 יחידות הון, אם כי המתחרה העיקרית השיגה 36 יחידות הון. במצב ״התיקו״ שנוצר לאחר הסבב הלכו וגברו ״בחברה״ חילוקי הדעות המהותיים בין המובילים, כאשר היו״ר גנץ והבכיר אשכנזי החלו לגלות סימני נכונות לחבירה אל המתחרה הגדולה, תוך וויתורים מהותיים על עקרונות ״החברה״ כפי שהופיעו ״בתשקיף״ (המצע וההצהרות לפני הבחירות) בעוד מס׳ 2 ומס׳ 3 ״בחברה״ – לפיד ויעלון – התנגדו עקרונית לכל גמישות ולכל וויתור על עקרונות ״התשקיף״. בסיום המהלך ״החברה״ התפצלה בריב גדול וקבוצת גנץ אשכנזי חברה אל המתחרה בכוח מוחלש תוך וויתור על ההובלה וללא ״ניסיון עסקי״ מינימלי (ניסיון פוליטי) בהשוואה למתחרה. משקיעים ובעלי מניות רבים הביעו מחאתם עד כדי השמצת ״החברה״ וראשיה.
התנהלותה של ״החברה״ ״בשותפות״ עם המתחרה התגלתה אכן כנאיבית, גמלונית, מגמגמת, מלאת הצהרות שלא תאמו את הביצוע עד כדי אבדן אמון, הן של משקיעים ובעלי מניות והן של ציבור המשקיעים הכללי (סקרי דעת קהל). כל זאת למרות כוונות טובות אך ללא יכולת השפעה מהותית. ״השותף״ הבכיר התעלל ״בחברה״, מידר אותה בנושאי ליבה ולמעשה שידר שאינו סופר אותה. תוך כדי ההתנהלות הזאת ציבור המשקיעים החל להביע אי אמון מוחלט בחברה עד כדי הצגתה כחברה העומדת תחת ״הערת עסק חי״ – חשש סביר לקריסה ופשיטת רגל.
זה המקום להזכיר כי עיקר הליקויים שהציפו את חולשתה החמורה של ״החברה״ נבעו מהתנהלות מעוותת, עד כדי מושחתת של ״השותף״ הבכיר. אולם בתנאים אלה ״החברה״ הוצגה כעלה נידף וחסרת עמוד שדרה. כמו כן ראוי לציין כי ״בחברה״ כיהן בכיר (ניסנקורן) שהיה היחיד שתפקד ללא מורא, ללא פחד, עם התעקשות להגן על אחד הנכסים החשובים ביותר ״לחברה״ ולמשקיעיה ובעלי מניותיה. ניתן היום לומר כי בכיר זה הביא להישג הכמעט יחיד של ״החברה״ בכך שמנע השתלטות של ״השותף״ על המעוז החשוב ביותר.
כעת הוכרז על סבב גיוס הון רביעי האמור להתרחש ב 23 מרץ 2021. לאור הקלקולים ואבדן האמון בקרב משקיעים פוטנציאליים צפו ועלו מחלוקות, חוסר משמעת, הליכה נגד היו״ר והיום כבר ברור כי לפחות מחצית בכירי ״החברה״ החליטו לפרוש או להתפצל ממנה, כולל הבכיר המצליח שאישית זכה לשבחים על תפקודו.
במציאות זו יו״ר החברה שוקל להודיע האם יישאר בחברה ויוביל אותה לסבב גיוס הבא, כאשר ברור לו ולציבור המשקיעים כי סיכוי הישרדותה נמוך ביותר וגם אם תשרוד היא תניב הפסדי ענק למשקיעיה ובעלי מניותיה.
מה המסקנות המתבקשות בקריטריונים של העולם העסקי?
ובכן, בעולם העסקי המסקנה ברורה מאליה: מנהלי ״החברה״ אשר אחראים להגעתה למצב כה ירוד, להפסדי הון אדירים ולהגעה עד כדי ״הערת עסק חי״ היו מודחים מתפקידם מידית גם אם כוונתם הייתה טובה. בעולם העסקים כוונות אינן תכנית עבודה, רק תוצאות קובעות. יש סובלנות ״לפאול״ מקומי אולם יש אפס סובלנות להידרדרות וחשש לקריסה כלכלית.
כאחד ״המשקיעים״ אמליץ ״לאסיפת בעלי המניות״ לשקול לסגור את החברה כדי לחסוך הפסדי הון עתידיים ובמקרה קיצוני להחליף את כלל ההנהלה ולבצע Turn-Around ומיתוג מחדש באם רוצים ״להישאר במשחק״.
Comments